Kesänuokkari

Piikkiön Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys ry.

Projekti: Piikkiön Pop- up kesänuokkari

Ajalla: 20.6.-28.7.2017

 

Projektin taustaa

 

Piikkiön Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys r.y. järjesti yhteistyössä Kaarinan kaupungin nuorisopalveluiden kanssa jokaiselle nuorelle avoimen Pop-up kesänuokkarin Piikkiössä kesällä 2017.

Yhdistys palkkasi nuorille tutun nuorisotyöntekijän yhteisöpedagogi AMK:n Patrik Blomqvistin ajalle 20.6 – 28.7. 2017. Pop-up toimintaa järjestettiin tiistaista torstaihin klo: 12-16 välisenä aikana sekä kolmena perjantaina ilta.

Nuorisotyöntekijällä oli käytössä tilava 1+8 -paikkainen auto, jolla oli tarkoitus aktiivisesti etsiä nuoria, kuljettaa ja ohjata omilla kulkuneuvoilla liikkuvia nuoria yhteiseen paikkaan. Yhdistys vuokrasi ajoneuvon työntekijän käyttöön, koska kaupunki kieltäytyi luovuttamasta kaupungin autoa kyseiseen toimintaan. Ohjaajan autossa oli mukana erilaisia harrastusvälineitä, jotka olivat nuorten käytettävissä. Suunnitelmana oli järjestää toiminta tapahtuvaksi ulkoilualueilla, urheilukentillä, uimarannalla tms. ja tämän lisäksi oli mahdollisuus pitää Nuorisotalo Pontelan ovia avoimena.

Tiedotus toiminnasta ja aikatauluista tapahtui nuorten käyttämiä kanavia pitkin facebookissa. Tämän lisäksi toiminnasta koottiin yhdistyksen verkkosivuille tietoa. Paikalliset sanomalehdet tekivät toiminnasta yhteensä kaksi julkaisua.

Piikkiön Sosialidemokraattisen Työväenyhdistyksen mielestä tällaisen toiminnan järjestäminen kuuluisi Kaarinan kaupungille, mutta kaupunki on jo useana kesänä sulkenut Piikkiön nuorisotalon toiminnan. Siksi yhdistys päätti aloittaa Pop-up kesänuokkari -projektin.

Piikkiössä käytiin kesällä 2016 myös aktiivista keskustelua vanhempien keskuudessa, koska nuorilla ei ollut kesällä avoimia nuorisotiloja. Vain osalla nuorista on kesätyöpaikka ja vain osalla nuorista on mahdollisuus tai halu mennä perheen kesämökille. 

Toiminta oli kaikille nuorille avoin, eikä edellyttänyt minkäänlaista vastavuoroisuutta.

Yhdistys maksoi nuorisotyöntekijän palkan, auton vuokran ja kulut, vakuutukset, nuorille tarjottavat jäätelöt, mehut, limsat ja grillattavat. Nuoriso-ohjaajan esimiehinä toimivat yhdistyksen varapuh.joht. TtM Niina Alho ja yhdistyksen rahastonhoitaja ekonomi Erkki Kulju. Lisäksi toimintaan osallistui vapaaehtoisina yhdistyksen muita jäseniä.

Kuvaus toiminnasta

 

Toiminta tapahtui kuuden viikon aikana jokaisena tiistaina, keskiviikkona ja torstaina klo:12–16.00. Tämän lisäksi järjestettiin kolmena perjantaina yökahvilaa klo:18–24.00 ja torstaina 20.7. klo:12–18.00  kesänuokkari järjesti yhdessä  Piikkiön nuorison tuki ry:n kanssa SUP-lautailua Harvaluodon rannassa.

Arkipäivisin nuorten kohtaamisia ja toimintaan osallistuvia nuoria oli noin 7-20/ nuorta. Sup -lautaulu oli näistä suosituin. Perjantain yökahvilat osoittautui suosituksi, jolloin paikalla oli noin 30–45 nuorta/ ilta.

Arkipäivien osalta tuli yllätyksenä, miten myöhään nuoret liikkuvat. Ne nuoret joilla ei ollut kesätyötä nukkuvat aamupäivisin ja siksi ensimmäinen klo:12.00 alkava tunti kului pääsääntöisesti nuorten tiedottamisella päivän tapahtumista (sosiaalisen median kautta) ja nuorisotilan paikkojen järjestelemiseen. Ensimmäiset asiakkaat olivat yleensä hieman totuttua nuorempaa (10–12 -vuotiaita), tässä tapauksessa siis uusia seitsemäsluokkalaisia tai sitä nuorempia. Vanhemmat nuoret tulivat nuorisotalolle myöhemmin vaihtamaan kuulumisia tai syömään grillimakkaraa, mutta heitä ei ennen kello 14.00 juurikaan nuorisotalolla näkynyt.

Alkuperäisessä suunnitelmassa oli tavoitteena aktiivisesti etsiä nuoria ja ohjata heitä yhteiseen paikkaan esimerkiksi pelaamaan ulkopelejä. Käytössä oli myös nuorisotalo Pontelan tilat. Nuoret eivät kuitenkaan innostuneet yhteisestä pelaamisesta tai ulkona tapahtuvasta toiminnasta. Nuoret kertoivat kokoontuvansa aktiivisesti iltaisin pelaamaan esimerkiksi Piikkiön yhtenäiskoulun pihalle, mutta tätä tapahtui lähinnä klo:18 jälkeen. Kuitenkin pop-up kesänuokkari osallistui kolmena päivänä nuorten pelailuun yhtenäiskoulun pihalla.

Nuorempia kävijöitä kiinnosti Pontelassa oleminen enemmän. Tämä todennäköisesti johtui siitä, että paikka oli heille uusi. Suosittuja toimintoja Pontelassa oli netissä surffailu, pingiksen ja biljardin pelaaminen, sekä makkaran grillaaminen.

Mikäli nuorisotilalla oli hiljaista, lähti nuorisotyöntekijä aktiivisesti etsimään nuoria Piikkiöstä. Nuorten suosimat paikat olivat nuorisotyöntekijän tiedossa ja kohtaamisia tapahtui kylällä jonkin verran. Uudeksi nuorten ajanviettopaikaksi muodostunut Piikkiön pankin takapiha, joka kuului päivittäiseen nuorisotyöntekijän kierrokseen.  Tämä johtui siitä, että nuoret (tässä tapauksessa lähinnä 7-8-luokkalaiset) olivat tehneet siellä ilkivaltaa ja terrorisoineet naapurustoa. Heidät tavoitettiin usein sieltä, mutta heiltä ei löytynyt innostusta osallistua yhteiseen tekemiseen. Pankin takana tapahtuneet kohtaamiset todennäköisesti rauhoitti aluetta ja osa näistä nuorista osallistui myös perjantai-iltojen yökahviloihin.

Perjantain yökahviloissa tarjottiin nuorille mahdollisuutta valmistaa ruokaa. Yökahvilassa oli mm. taco- ja pizzailta. Tarjolla oleva ruoka houkutteli nuoria hyvin paikalle ja palaute nuorilta oli hyvää. Myös grillimakkaran paistomahdollisuus arkipäivisin houkutteli nuoria nuorisotalolle. Yökahviloissa toimi aina kaksi yhdistyksen vapaaehtoista työntekijää palkatun nuorisotyöntekijän tukena.

Nuorten palaute ja osallistuminen

Nuoret pitivät kaikki toiminnasta ja toivoivatkin sen jatkoa myös ensi kesänä.

Perjantaina järjestettyjen yökahviloiden vetonaulana oli ruoka josta nuoret kiittelivät.

Nuorisotila Pontelan ja Sup-lautailun kävijämäärät on kuvattu oikealla olevassa taulukossa. Nuorisotyöntekijä on koko kesän ajan kerännyt tilastotietoa kävijämääristä. Näiden kävijöiden lisäksi nuorisotyöntekijällä on ollut nuorten kohtaamisia nuorisotilan ulkopuolella, kun ajoneuvon kanssa on oltu liikkeellä päivittäin.


 

Kustannukset

Nuorisotyöntekijän palkkakulut muodostivat suurimman osan kesänuokkarin kuluista.  Normaalien työnantajavakuutusten lisäksi kesänuokkarille hankittiin vakuutukset kattamaan osallistujien ja vapaaehtoisten tapaturmavakuutukset sekä yhdistyksen vastuuvakuutus. Palkanmaksu hoidettiin yhdistyksen vapaaehtoisten toimesta itse palkkaus.fi -palvelulla.  Ajoneuvon vuokraus hoidettiin kahdelta eri toimijalta (ajoneuvojen vuokraajalta ja paikalliselta yrittäjältä). Kaupungin kanssa oli etukäteen sovittu heinäkuun ajan ajoneuvon lainasta, mutta tämä kariutui kesäkuussa, koska kaupunki katsoi sen avustukseksi. Lopulta yhdistys vuokrasi heinäkuun ajan paikallisen taksi yrittäjän ajoneuvoja.

palkat

elintarvikkeet ja tarvikkeet

vakuutukset

ajoneuvo

yht.

2018,73

292,22

156,99

785,51

3253,45

Arviointi

Toiminnalle on myös kesäisin tarvetta, mutta aikataulut on syytä sijoittaa pidempään iltaan. Esimerkiksi arkipäivisin klo:17-21.00 tavoitettaisi useampi  nuori. Tällä tavoitettaisi niitä nuoria jotka nukkuvat pitkään kesän aamupäivisin ja myös niitä nuoria joilla on kesätyöpaikka. Yökahviloiden ajankohta oli toimiva. 

Ajoneuvon tarvetta olisi syytä arvioida erikseen.  Nuoria löydettiin keskustan alueelta melko vähän, eikä ajoneuvo päässyt oikeuksiinsa. Tosin myöhempään ajankohtaan sijoittuva Pop-up nuokkari todennäköisesti tavoittaa nuoria keskusta-alueeltakin paremmin. Harkittavaksi kuitenkin jää ajoneuvosta saatu kustannus-hyöty ajoneuvon korkeiden kulujen vuoksi.  Ajoneuvo oli kuitenkin ehdoton kun nuoria kuljetettiin Harvaluotoon Sup -lautailemaan.

Nuorisotyöntekijä oli ennestään tuttu paikallisille nuorille. Tämä mahdollisti kesänuokkarin toiminnan sujuvan aloituksen.

Osa nuorista koki matkan nuorisotalolle liian pitkänä. Suurimmalla osalla nuorista ei ole mopoa ja siksi nuorisotalon sijainti koettiin ongelmaksi.

 

Lisätietoja:

Patrik Blomqvist, nuorisotyöntekijä puh: 050 596 1377, patrik.blomqvist@kaarina.fi

Niina Alho, Piikkiön Sos.dem. Ty. vpj.  puh: 0400966569, niina.alho@gmail.com

Patrick Blomqvist on piikkiöläisille nuorille tuttu nuorisotyöntekijä.

Tervetuloa yhdistyksemme jäsenistön omille sivuille. Näiltä sivuilta löydät mm. kokousten pöytäkirjat ja mahdollisuuden keskustella yhdistyksen jäsenien kanssa.
                                                                                                                                                                        
Kaikki mukaan!

Nyt, kun kokoukset ja tapahtumat ovat vähissä niin olen keskittynyt pihatöiden lisäksi sivistämään itseäni kirjoja lueskelemassa. Meneillään on tohtori Toni Alarannan kirjoittama Turkin historia. Ilmestynyt viime vuonna. Kirja tuo valaistusta siihen, miksi Turkin politiikka on sitä, mitä se nyt näyttää olevan. Nykyinen Turkin alue oli 600 vuoden ajan osa Osmaanien valtakuntaa, mikä ulottui Lähi-Itään, Pohjois-Afrikkaan ja Balkanin alueille. Turkin voimassa olevat rajat vahvistettiin 24.3.1923 Lausannen rauhansopimuksella, jonka allekirjoittivat Kreikka,Turkki ja muita maita;mm.Britannia ja Ranska. Siitä alkoi nyky-Turkin vaiheikas historia. Kannattaa lukea, jos aihe kiinnostaa. 

Pitkään on lukemisen alla ollut Erkki Tuomiojan Siitä syntyy vielä rumihia -poliittiset päiväkirjat vuosilta 1991-1994. Tuomioja pohjusti poliittisia päätöksiä mm. lounastamalla toverien, poliittisten kilpailijoiden ja yhteistyökumppanien kanssa. Tapaa voisi käyttää nykyistä enemmän myös kaarinalaisessa kunnallispolitiikassa, jotta asiat jouhevammin etenisivät. 

Luetuksi tuli jokin aika sitten Oleg V. Hlevnjukin Stalin Diktaattorin uusi elämäkerta. Neuvostoliiton kansa sai kylmää kyytiä 40 vuoden ajan. Kukaan ei ollut turvassa sen ajan Neuvostoliitossa; kaikki epäilivät kaikkia. Harva diktaattori on tuhonnut näin paljon omia kansalaisiaan kuin Stalin teki.

Lukeminen kannatta aina sanoi edesmennyt Jörn Donner. Lukea kannattaa senikn jälkeen, kun tästä kriisistä on selviydytty.  

Jaksamista kaikille :) Esko Lehtisalo

Lisätietoja:

Niina Alho

niina.alho@gmail.com

p. 0400966569

 

Erkki Kulju

p. 0400219801

 

Nuorisotyöntekijä:

Patrik Blomqvist

Yhteisöpedagogi AMK

p. 0505961377